ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ...!

          Δεν είναι μυστικό ούτε τυχαίο που εδώ και αρκετές δεκαετίες οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μας, αναμασάνε συνεχώς την ίδια καραμέλα, ρίχνοντας πάντα την ευθύνη στην πολιτεία για όποια αλλαγή κι αν προσπαθήσει να κάνει στην πατρίδα μας. Είτε αυτή είναι σωστή είτε λάθος, ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε κριτή.

            Σίγουρα ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης για ότι συμβαίνει στη χώρα μας φέρει το κράτος και οι αποφάσεις του. Το θέμα όμως δεν κλείνει εκεί, υπάρχει και μια τεράστια μερίδα πολιτών και εργαζομένων σε κρίσιμες θέσεις που φέρουν την ίδια ευθύνη με το κράτος. Εμείς, ως συνήθως θα σταθούμε και πάλι στα γεγονότα που αφορούν την περιοχή μας και ιδιαίτερα της αδικημένης ορεινής περιοχής.

            Οι πολιτικές και οι πρακτικές που εφαρμόζει η πολιτεία τα τελευταία χρόνια στην ορεινή περιοχή δεν είναι πάντοτε λανθασμένες. Το δύσκολο είναι να τις αποδεχτούν οι κάτοικοι της περιοχής μας, επειδή κάθε φορά που γίνεται ένα θετικό βήμα από την πολιτεία, αντιμετωπίζεται καχύποπτα, απαισιόδοξα, πονηρά και τελικά δεν γίνεται ποτέ αποδεκτό. Πολλοί ήταν αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη κατάσταση, διατηρώντας και προκαλώντας εντυπώσεις ότι η πολιτεία τα κάνει όλα εσκεμμένα λάθος σχετικά με τους ανθρώπους της περιοχής μας.

            Πολλοί ήταν κι αυτοί που ασυναίσθητα και αυθαίρετα κατέφυγαν σε μεθόδους διχασμού και διαίρεσης του πληθυσμού της ορεινής περιοχής για να σώσουν δήθεν την κατάσταση. Δόθηκαν διάφοροι χαρακτηρισμοί και τίτλοι στους πολίτες της ορεινής περιοχής, όπως μειονότητες, συνιστώσες, εθνοτικές ομάδες, ημεδαποί και όλοι ξέχασαν ότι κι αυτοί είναι κανονικοί άνθρωποι.

            Όλοι βασίζονται σε κάποιες απαρχαιωμένες συμφωνίες που προβλέπουν μόνο εδαφικές κυριαρχίες και όχι ''ταμπέλες'' στο μέτωπο κάθε ανθρώπου που ξυπνάει το πρωί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζωής. Όλα αυτά βέβαια είχαν και συνεχίζουν να έχουν τον σκοπό τους που κατά την ταπεινή μας άποψη είναι, να μην μπορεί κανείς να δει τα θετικά βήματα που γίνονται στην περιοχή μας από την πλευρά της πολιτείας και πάντοτε να υπάρχουν αντιδράσεις σε κάθε προσπάθεια που δρομολογείται.

            Φυσικά και σε πολλές περιπτώσεις η πολιτεία αδιαφορεί πλήρως για την περιοχή μας με αποτέλεσμα να είναι μόνιμα η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης. Σίγουρα όμως, υπάρχουν λόγοι για την αδιαφορία αυτή, είτε αυτοί είναι δυσάρεστοι, είτε ευχάριστοι. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα έπρεπε να γίνεται αποδεκτό από κανέναν ότι όλα αυτά γίνονται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και για την λεγόμενη ''κουτάλα'' τα τελευταία χρόνια.

            Σε παλαιότερες αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα μας έχουμε αναφέρει και απαριθμήσει τα περισσότερα από τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην περιοχή μας, τα οποία ακόμα διεκδικούνται από ορισμένους ''ειδήμονες'' που έχουν επενδύσει τα συμφέροντα τους σ' αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο ακραίες περιπτώσεις με πιο σκοτεινές βλέψεις και διεκδικήσεις που προκαλούν καχυποψία και φόβο στα κέντρα των αποφάσεων.

            Με λίγα λόγια, όλα αυτά τα χρόνια εκπαίδευσαν τους κατοίκους της ορεινής περιοχής να αισθάνονται ένοχοι γι' αυτό που είναι, στερώντας τους το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι. Η αναμενόμενη ενοποίηση των ανθρώπων της ορεινής περιοχής με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας της ευρύτερης περιοχής δεν έγινε ποτέ, θεωρώντας τους κατώτερης κατηγορίας ανθρώπους και οι ρατσιστικές συμπεριφορές συνεχίζονται σε κάθε ευκαιρία.

            Σε ανώτερο επίπεδο όλα δείχνουν ότι είναι εφικτά, μια απλή υπόθεση όμως μπορεί να κολλήσει ακόμα και σε έναν κλητήρα, έναν θυρωρό ή έναν αποθηκάριο που έχει διαφορετική άποψη για τους δήθεν ισότιμους πολίτες της ορεινής περιοχής. Συνεπώς δεν φταίει μόνο το κράτος για την χαοτική πλέον κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, αλλά και οι μηχανισμοί του.

            Ακόμα και ο τελευταίος υπάλληλος μπορεί να μπλοκάρει κάποια θέματα όσο κι αν θέλει να τα προχωρήσει η πολιτεία. Από την άλλη, υπάρχουν οι τοπικοί αυτόκλητοι ''ηγέτες'' της περιοχής μας που κι αυτοί με τη σειρά τους μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια που κάνει η πολιτεία για να πλησιάσει τους κατοίκους της ορεινής περιοχής και με μια τους κουβέντα γίνεται ένας χαμός. Αυθαίρετα και παράνομα μεν, αλλά υπό την ανοχή των τοπικών Αρχών που δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια καταστολής και αρκούνται μόνο να είναι θεατές των γεγονότων.

            Τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών της ορεινής περιοχής όμως, δεν είναι αυτά. Οι νέες γενιές δεν ενδιαφέρονται για κανέναν διχασμό και για καμία ''μειονότητα''. Φέρεται σ' όλους τους ανθρώπου με σεβασμό και εκτίμηση. Άλλωστε αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά των κατοίκων της ορεινής περιοχής προς τους συνανθρώπους τους, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και κατήχηση που προσπαθούν να τους επιβάλλουν ορισμένα στελέχη κάποιων ''μειονοτήτων'' ή κάποιοι ''ειδικοί'' εκ των Αθηνών που ούτε στον ύπνο τους έχουν δει από κοντά ανθρώπους της ορεινής περιοχής για να μπορούν να έχουν κάποια άποψη.

            Άποψη μπορούν να έχουν όλοι, γνώση όμως για να έχουν άποψη έχουν ελάχιστοι. Δηλαδή, τα πραγματικά γεγονότα και τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής μας, δεν φτάνουν ποτέ με την πραγματική τους μορφή στα κέντρα των αποφάσεων του κράτους με αποτέλεσμα να προκαλούνται παιχνίδια εντυπώσεων, φόβοι και ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι στους παλαιότερους κατοίκους της χώρας μας με την πιο πλούσια και συνεχή ιστορία στην οργάνωση της πατρίδας μας.         

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)