ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

          Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφθεί κανείς την ορεινή περιοχή της Ξάνθης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο για να χορτάσει χρώματα και αρώματα από την πλούσια βλάστηση της περιοχής. Ειδικά το φθινόπωρο, το σκηνικό είναι μαγευτικό, με τους δρόμους γεμάτους φύλλα, τις πλαγιές των βουνών γεμάτες απ' όλες τις αποχρώσεις του πορτοκαλί και του καφέ και τους πρώτους καπνούς να βγαίνουν από τις καμινάδες των σπιτιών.

            Μια εκδρομή τον χειμώνα όμως, μπορεί να είναι κάπως δύσκολη, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις, οι συχνές χιονοπτώσεις και η ακραία παγωνιά είναι συχνό φαινόμενο και πολλές φορές τα χωριά μένουν αποκλεισμένα μέχρι και αρκετές ημέρες. Η ορεινή περιοχή της Ξάνθης, είναι δυστυχώς ακόμη πρωτόγονη όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές και τις προσβάσεις.

            Είναι δύσκολο να βρει ένας επισκέπτης ξενοδοχεία, ταβέρνες και δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο του. Ίσως όμως, αυτή η ανέγγιχτη και ακόρεστη σημερινή κατάσταση είναι αυτή που δίνει στην περιοχή όλη την γοητεία της. Οι οικισμοί της ορεινής περιοχής βρίσκονται βόρεια του νομού Ξάνθης.

            Τα πρώτα χωριά βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, περίπου 15 χιλιόμετρα, αλλά λόγω των δύσβατων δρόμων απαιτείται αρκετός χρόνος για να τα προσεγγίσει κανείς, ενώ τα πιο απομακρυσμένα απέχουν περίπου 45 χιλιόμετρα από την Ξάνθη και βρίσκονται σχεδόν δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μερικά από τα κεφαλοχώρια της ορεινής περιοχής είναι η Πάχνη, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Μύκη και ο Εχίνος.

            Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στους οικισμούς της ορεινής περιοχής είναι οδικός, καθώς δεν υπάρχει καμία σιδηροδρομική σύνδεση με τα χωριά λόγω της δύσβατης περιοχής. Ο συντομότερος και ευκολότερος δρόμος είναι αυτός που ξεκινάει από το κέντρο της Ξάνθης και πηγαίνει προς την Σταυρούπολη, την εθνική οδό Ξάνθης - Δράμας. Σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της Ξάνθης, υπάρχει διασταύρωση με την εθνική οδό που οδηγεί προς τους οικισμούς της ορεινής περιοχής.

            Στην σχετική ταμπέλα της διασταύρωσης, αναγράφονται και οι χιλιομετρικές αποστάσεις όλων των μεγάλων χωριών. Ο δρόμος αυτός οδηγεί κατευθείαν στα κεφαλοχώρια, ενώ αν ένας επισκέπτης επιθυμεί να δει και άλλα μικρότερα χωριά, θα πρέπει να ακολουθήσει άλλους μικρότερους διασταυρούμενους δρόμους.

            Υπάρχουν λεωφορεία που ξεκινούν από τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ της Ξάνθης και πηγαίνουν στα σημαντικότερα χωριά της περιοχής, όπως η Πάχνη, η Γλαύκη, ο Κένταυρος, αλλά και σε αρκετά απομακρυσμένα, όπως είναι οι Θέρμες και το Δημάριο. Ενδεικτικά, η διάρκεια της διαδρομής για την Πάχνη είναι 45 λεπτά περίπου, ενώ για το Δημάριο, σχεδόν 1 ώρα.

            Για να γνωρίσει όμως κάποιος καλύτερα την περιοχή, προτείνουμε να έχει το δικό του όχημα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να σταματάει σε μικρούς οικισμούς όσο και πάνω στο δρόμο σε σημεία με θέα. Τα χωριά της ορεινής περιοχής βρίσκονται σε όλο τον ορεινό όγκο της οροσειράς της Ροδόπης και κατοικούνται από την αντίστοιχη πληθυσμιακή ομάδα των ελλήνων μουσουλμάνων.

            Τα περισσότερα απ' αυτά τα χωριά βρίσκονται στο νομό Ξάνθης και είναι 83 στο σύνολο, μαζί με τα ακατοίκητα. Η καταγωγή των πολιτών της ορεινής περιοχής είναι αμφιλεγόμενη και οι διάφοροι προσδιορισμοί που κατά καιρούς τους προσάπτονται, δεν είναι ξεκάθαρο από που προέρχονται. Κι έτσι, υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προσέλευση τους, με επικρατέστερη αυτή που αναλύει ότι οι άνθρωποι της ορεινής περιοχής δεν μετακινήθηκαν ποτέ από και προς κάποιο άλλο μέρος.

            Συνεπώς, πολύ σωστά τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται ως οι αρχαιότεροι κάτοικοι της χώρας μας. Μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της ορεινής περιοχής είναι η καλλιέργεια και πρωτοβάθμια επεξεργασία καπνού, της ξακουστής αρωματικής ποικιλίας ''μπασμά''.

            Για την διαμονή των επισκεπτών στην ορεινή περιοχή υπάρχουν ξενώνες στο χωριό Θέρμες όπου μπορούν να επισκεφτούν και τις ιαματικές πηγές με τι μοναδικές θεραπευτικές τους ιδιότητες ή να διαμείνουν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής που διαθέτουν εξωτερικές πισίνες και τμήματα διοργάνωσης ιππασίας μέσα σε απόλυτη ησυχία και άμεση επαφή με την φύση.

            Κατά την διαδρομή προς την ορεινή περιοχή, υπάρχει μια μικρή διασταύρωση αριστερά που οδηγεί στον οικισμό Πίλημα. Ο δρόμος στην αρχή είναι λίγο δύσκολος και μάλιστα διέρχεται πάνω μια παλιά πέτρινη γέφυρα, αλλά προσφέρει ωραία σημεία με θέα. Φτάνοντας στον οικισμό και ακολουθώντας τον δεξιό δρόμο, υπάρχει η παραδοσιακή ταβέρνα ''Πίλημα''.

            Στη συνέχεια της διαδρομής ταβέρνες και πιτσαρίες υπάρχουν στο χωριό Σμίνθη, στις Θέρμες όπως προαναφέραμε και στον απομακρυσμένο οικισμό Κοττάνη όπου η ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα θυμίζει λαογραφικό μουσείο με εκθέματα της περιοχής και των κατοίκων της. Φυσικά η διαδρομή είναι κάπως δύσκολη και τα τελευταία 6 χιλιόμετρα είναι ακόμα χωματόδρομος.

            Αξίζει όμως τον κόπο, επειδή κάνοντας αυτή τη διαδρομή θα έχει δει ο επισκέπτης σχεδόν όλους τους οικισμούς της ορεινής περιοχής. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της ορεινής περιοχής είναι αναμφισβήτητα το πανέμορφο φυσικό τοπίο. Ο ορεινός όγκος της οροσειράς της Ροδόπης κυριαρχεί, ενώ δεκάδες ποταμάκια ξεπροβάλλουν από τις καταπράσινες χαράδρες και ενώνονται σταδιακά μέχρι τον ποταμό Κόσσυνθο, ο οποίος κατόπιν διέρχεται μέσα από την πόλη της Ξάνθης.

            Τα βουνά είναι γεμάτα από διάφορα είδη δέντρων και πολλές περιοχές είναι προστατευόμενες για την σπάνια πανίδα και χλωρίδα που διαθέτουν. Τα σημεία με θέα που υπάρχουν πάνω στους δρόμους είναι φανταστικά που κόβουν την ανάσα, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται μετά το χωριό Σμίνθη προς την Πάχνη, την Κοτύλη και το Δημάριο. Οι μικρότεροι οικισμοί διαμέσου των μικρών επαρχιακών δρόμων, κρύβουν φανταστικά μυστικά.

            Δεκάδες βυζαντινές και οθωμανικές πέτρινες γέφυρες ξεπροβάλλουν πάνω από ποταμάκια και χειμάρρους, ενώ πολλές απ' αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Από τις πιο γραφικές είναι αυτή που οδηγεί στο χωριό Πίλημα και αυτή που βρίσκεται στην περιοχή του Ακραίου. Αξίζει τον κόπο να σταματήσει κάποιος και να περπατήσει πάνω απ' αυτές για να απολαύσει την γαλήνη του τρεχούμενου νερού και την ηρεμία του τοπίου..

            Μια εκδρομή στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, αποτελεί μια ιδιαίτερη γνωριμία με την πλούσια επαρχία της χώρας μας. Η διαφορετική κουλτούρα, παράδοση, αρχιτεκτονική και θρησκεία συνθέτουν ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό, έτσι ώστε ο επισκέπτης να αναρωτιέται αν ακόμα εξακολουθεί να βρίσκεται στην χώρα μας ή έχει μεταφερθεί σε κάποιο άλλο φανταστικό μέρος.

            Σίγουρα μια τέτοια εκδρομή είναι ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο ή ακόμα και ημερήσιες εκδρομές από τις κοντινότερες πόλεις. Αν κάποιος έχει σκοπό να επισκεφτεί την πόλη της Ξάνθης, είναι εύκολο να αφιερώσει λίγο χρόνο και για την άγνωστη ορεινή περιοχή και δεν θα το μετανιώσει.             

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)