Ενημέρωση για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.):

          Σχετικά με την ίδρυση νέων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Γυμνάσια για Ενήλικες) και σε άλλους οικισμούς της ορεινής περιοχής, μαθαίνουμε ότι τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι αιτήσεις από τους κατοίκους των οικισμών Πάχνης και Δημαρίου που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν στον Δήμο Μύκης για την δημιουργία τέτοιων σχολείων, φαίνεται να απορρίφθηκαν, δήθεν λόγω του μικρού αριθμού των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν.

            Από πληροφορίες που έχουμε, ο ελάχιστος αριθμός των υπογραφών που απαιτείται για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου είναι περίπου 25, αν και για να είναι βιώσιμο και να έχει μια συνέχεια, καλό θα ήταν να υπάρχουν τουλάχιστον 60 ενδιαφερόμενοι ανά οικισμό, ώστε να μην κλείσουν μετά από λίγα χρόνια.

            Η φοίτηση στα σχολεία αυτά, όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, διαρκεί δύο χρόνια και είναι ισότιμη με το απολυτήριο γυμνασίου, το οποίο είναι απαραίτητο πλέον για κάθε δραστηριότητα μας με τις υπηρεσίες του κράτους. Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι τετράωρο και απογευματινό (16:00 με 20:00), καθώς και υποχρεωτικό κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

            Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκαν οι αιτήσεις των κατοίκων των παραπάνω οικισμών, πολλοί από τους δήθεν εκλεγμένους ''ρυθμιστές'' της περιοχής μας, έσπευσαν να τις ''κρύψουν'' σε κάποιο συρτάρι, ώστε να μην αποσταλούν ποτέ στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για τον απαραίτητο έλεγχο και έγκριση.

            Σαμποτάροντας έτσι, την όποια τύχη θα μπορούσαν να έχουν, αποφεύγουν και την θετική εισήγηση που θεωρητικά θα έπρεπε να κάνουν σχετικά με το θέμα αυτό. Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής, οι αιτήσεις αυτές και οι αριθμοί πρωτοκόλλου τους, αναζητήθηκαν από ορισμένους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν για την πορεία της εξέλιξης τους, αλλά φαίνεται ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν...

            Αργότερα, κυκλοφόρησαν φήμες, ότι υπήρξε μια νέα πρόταση για ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον οικισμό Πάχνη σε κάποιο από τα δημοτικά συμβούλια, αλλά η πρόταση δεν προχώρησε ποτέ και έμεινε μόνο στις συζητήσεις. Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η μόρφωση, η εκπαίδευση και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της ορεινής περιοχής δεν ήταν ποτέ και ούτε είναι στις προτεραιότητες των ''ηγετών'' της περιοχής μας.

            Η εντεταλμένη πολιτική που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια, έχει να κάνει μόνο με την παραμόρφωση της πραγματικότητας και της κοινής γνώμης που σε μεγάλο βαθμό την πετυχαίνουν, κρατώντας τους κατοίκους της ορεινής περιοχής στο σκοτάδι, αναιρώντας το δικαίωμα τους στη μόρφωση και στην ενημέρωση.

            Με λίγα λόγια, οι προτάσεις αυτές, ενδεχομένως να μην έφτασαν ποτέ στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας και να μην γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων κινήσεων από τους κατοίκους της περιοχής μας, τους οποίους, όλοι οι παραπάνω ''ηγέτες'' προτιμούνε να παρουσιάζουν ως οπισθοδρομικούς, βάρβαρους, ιθαγενείς και αγράμματους.

            Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την διευκόλυνση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών, μπορούν, με τα ισχύοντα δεδομένα, να διατεθούν δωρεάν ταξί ή να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους οχήματα με πληρωμένα τα καύσιμα για την μετακίνηση όσων επιθυμούν ακόμα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας που ήδη υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό στην ορεινή περιοχή και συγκεκριμένα στους οικισμούς Κένταυρος και Μύκη.

            Τονίζουμε ότι η μετακίνηση τους θα είναι δωρεάν και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με έξοδα μεταφοράς. Οπότε, αν κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά, μπορεί να εγγραφεί σε ένα από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, της αρεσκείας του και να μετακινείται δωρεάν. Σημειώνουμε ότι αναφερόμαστε για τις εγγραφές της επόμενης χρονιάς, δηλαδή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.   

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)