ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΧΝΗ

          Η Πάχνη είναι ένα από τα απομακρυσμένα χωριά της ορεινής περιοχής της Ξάνθης που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν δύσβατο ή δυσπρόσιτο, επειδή κατά τους χειμερινούς μήνες κυρίως, η πρόσβαση ήταν κάπως προβληματική λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως στην περιοχή. Τώρα, τα προβλήματα αυτά έχουν εξαλειφθεί σχεδόν και η γενικότερη κατάσταση έχει βελτιωθεί. Διατηρεί πλούσια ιστορικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα ελάχιστα στοιχεία να είναι ευρέως γνωστά.

            Βρίσκεται σε υψόμετρο 752 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει περίπου 1000 κατοίκους. Οι περισσότεροι απ' αυτούς απασχολούνται στο εξωτερικό σε ναυπηγικές εργασίες και αυτοί που παραμένουν μόνιμα στο χωριό με αγροτικές καλλιέργειες ή κτηνοτροφία. Η φυσική κληρονομιά της Πάχνης είναι μια από τις περισσότερο ανεξερεύνητες πτυχές της ορεινής περιοχής. Εμβληματικό μνημείο του χωριού αποτελεί ''ο βράχος των κοριτσιών'' που κατά τον μύθο έπεφταν από εκεί, πιασμένες χέρι χέρι, όλες μαζί οι νεαρές γυναίκες της περιοχής, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών.

            Υπάρχουν επίσης τα δεκάδες ανεξερεύνητα σπήλαια που αποτελούν μυστήριο για την περιοχή και τραβούν την προσοχή των περαστικών. Όπως και οι δύο αυτοσχέδιοι νερόμυλοι, από τους οποίους λειτουργεί ο ένας, κατά την περίοδο των βροχών και εξυπηρετεί, εκτός από την Πάχνη και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα χωριά. Τα κοντινότερα χωριά που πλαισιώνουν την όμορφη Πάχνη, είναι το Αιμόνιο, το Δημάριο και η Κοτύλη που κι αυτά δεν υστερούν σε φυσικό πλούτο και ομορφιά. Παλαιότερα, τα τέσσερα αυτά χωριά αποτελούσαν την κοινότητα Κοτύλης.

            Σημειώνουμε, ότι προσφέρονται ως ένας πολύ όμορφος εναλλακτικός προορισμός ορεινών διαδρομών για κάθε εποχή. Τέλος, στο χωριό της Πάχνης έχει έδρα και ο Σύλλογος μας, ο οποίος μπορεί να παρέχει κάθε πληροφορία και γνώση για το χωριό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει γύρω στα 61 χωριά και οικισμούς, μαζί με τα ακατοίκητα.         

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)