ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ COVID-19, ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗΣ

          Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά και τον χειμώνα να πλησιάζει, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα που βιώνουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό και υπάρχει κίνδυνος να τον μεταδώσουν.

            Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν οδηγό που βοηθάει τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις τρεις ασθένειες με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Ο βασικός στόχος είναι, φυσικά, να μπορέσει κάποιος έγκαιρα να εντοπίσει τα σημάδια του κορωνοϊού, προκειμένου να εξεταστεί και να αυτοαπομονωθεί, εξασφαλίζοντας σωστή φροντίδα και προφυλάσσοντας τους γύρω του.

Συμπτώματα Covid-19:

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πυρετός, πάνω από 37,8C, ένας επίμονος βήχας, συνήθως ξηρός και η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Μερικές φορές, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν κόπωση, πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Σπανιότερα συμπτώματα μπορούν να είναι η διάρροια, η καταρροή και το μπούκωμα στη μύτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Συμπτώματα Κρυολογήματος:

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι το φτέρνισμα, οι πόνοι στο σώμα, η καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και ο πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ένας ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περίπτωση του κρυολογήματος, συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Συμπτώματα Γρίπης:

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στην γρίπη, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι, συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.

 

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)