ΈΡΑΝΟΙ,''ΒΟΗΘΕΙΑ'' ΚΑΙ...ΤΑΜΕΙΟ!

          Ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στην επικαιρότητα στις συζητήσεις των κατοίκων της ορεινής περιοχής είναι οι έρανοι που διοργανώνονται κάθε τόσο από το παρακράτος της Θράκης με σκοπό τη δήθεν παροχή βοήθειας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η οικονομική βοήθεια που συγκέντρωσαν οι παράλληλες δομές για την οικογένεια, το σπίτι της οποίας κάηκε το περασμένο καλοκαίρι σε χωριό της ορεινής περιοχής της Ξάνθης. Σύμφωνα με τις φήμες των κατοίκων του χωριού, το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ανήλθε στις 60.000 ευρώ, αλλά στον ιδιοκτήτη του καμένου σπιτιού λέγεται ότι δόθηκαν μόνο οι 14.000, με το υπόλοιπο να παραμένει ''προς φύλαξη'' σε κάποιο ''ταμείο'' για μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις. Γιατί άραγε δε δόθηκε όλο το ποσό, εφόσον υπήρχε η σχετική ανάγκη, γιατί παρακρατήθηκε το υπόλοιπο, πού και ποιός το φυλάει και για ποιό σκοπό; Η τύχη των χρημάτων, πάντως, αγνοείται.

            Φυσικά αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας για το πού καταλήγουν τα ποσά που συγκεντρώνονται από το υστέρημα των κατοίκων της περιοχής μας. Τέτοιου τύπου έρανοι διοργανώνονται και στα τεμένη κατά την προσευχή της Παρασκευής, χωρίς κανένας να γνωρίζει με ποιον τρόπο αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα.

            Μια τρίτη περίπτωση που συζητιέται έντονα είναι τα χρήματα που συγκεντρώνουν κάθε τόσο οι δήθεν θρησκευτικοί λειτουργοί που ασκούν συστηματική, προκλητική και εμπρηστική προπαγάνδα στα τεμένη για λογαριασμό του ''εκλεγμένου'' ηγέτη τους και των αφεντικών του. Με την απειλή ότι δεν θα τελέσουν την ταφή των κατοίκων - όταν πεθάνουν, αν δεν έχουν πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό-ταρίφα που αναλογεί σε κάθε κάτοικο για τις ''υπηρεσίες'' τους - καταφέρνουν και αποσπούν χρήματα από τους πιστούς, εξαπατώντας τους και εκμεταλλευόμενοι την καλοσύνη και το φόβο τους δίνοντας τους μάλιστα και απόδειξη είσπραξης του 1998, τρυπημένη από τη Β' ΔΟΥ Ξάνθης. Και όλα αυτά ενώ μισθοδοτούνται με άφθονο μαύρο, αφορολόγητο χρήμα, όλοι ξέρουμε από πού. Πού πάει, τελικά, τόσο χρήμα;

            Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να μάθουν το λόγο που συμβαίνουν τέτοια αδιανόητα πράγματα στην περιοχή μας από ανθρώπους που θέλουν να λέγονται ''άνθρωποι της θρησκείας'' και το τελευταίο διάστημα απαιτούν τον σεβασμό μας. Δυστυχώς γι' αυτούς, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη δεν απαιτείται και δεν αγοράζεται με ''ποσά'', αλλά κερδίζεται με την καθημερινή συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους μας.       

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)