''Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ''

            Κάθε αρχή της σχολικής χρονιάς, οι ανησυχίες των γονιών με παιδιά σχολικής ηλικίας είναι στα ύψη. Τί είναι αυτό όμως που κάνει έναν ''καλό μαθητή''; Tο σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά ακόμα σημαντικότερος φαίνεται και είναι όταν περνάει κάποιος τη σχολική ηλικία. Ακόμη και για τον πιο ''αδιάφορο'' μαθητή είναι δύσκολο να μην τα καταφέρνει, να έχει αποτυχίες, να μην μπορεί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον. Υπάρχει όμως, κάποια ''συνταγή της επιτυχίας'' που κάνει τον καλό μαθητή, είναι εύκολη;

            Τι σημαίνει καλός μαθητής; Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι είναι ο μαθητής που είναι επιμελής, συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις, δεν έχει ο ίδιος και δεν δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο, στους δασκάλους και στους συμμαθητές του, παίρνει καλούς βαθμούς και δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα στα μαθήματα. Όλα αυτά είναι σωστά και κατανοητά, δεν παύουν όμως να δίνουν μια αρκετά θολή εικόνα αυτού που ονομάζουμε ''καλό μαθητή'', αγνοώντας έτσι τους δύο βασικότερους παράγοντες: Τα παιδιά ως μαθητές από τη μία και τους γονείς από την άλλη. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι όταν μιλάμε για καλούς μαθητές, μιλάμε για παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 ετών. Αυτά τα δώδεκα χρόνια της σχολικής σταδιοδρομίας είναι χρόνια διαρκούς και πολύ ραγδαίας ανάπτυξης, συνεχόμενων αλλαγών στην προσωπικότητα, το συναισθηματικό κόσμο, το γνωστικό επίπεδο, τις αντιδράσεις, τη συμπεριφορά του κάθε παιδιού.

            Αυτές όλες οι αλλαγές που κάθε παιδί βιώνει γύρω του και μέσα του, δεν είναι απλώς μικροπροβληματάκια που πρέπει να ξεπεραστούν το γρηγορότερο για να συνεχίσει το παιδί να είναι αποτελεσματικό στις σχολικές του υποχρεώσεις, αλλά είναι η ζωντανή και συχνά πολύ δύσκολη πραγματικότητά τους.

            Από την άλλη μεριά έχουμε τους γονείς. Είναι αυτοί που έχουν τις προσδοκίες, τα όνειρα που -όσο και άχαρο κι αν ακούγεται- έχουν ''επενδύσει'' στο παιδί ή στα παιδιά τους και περιμένουν μέσα από τις επιδόσεις του στο σχολείο να ''ανταμειφθούν'', να δουν τις προσπάθειές τους να πιάνουν τόπο. Για τους γονείς ο ''καλός μαθητής'' είναι συχνά προσωπική υπόθεση. Καταρχάς είναι η χαρά και η ικανοποίηση να βλέπουν το παιδί τους να τα καταφέρνει και να μη δυσκολεύεται.

            Eίναι όμως και πολλά άλλα: είναι η προσωπική τους επιβεβαίωση ότι τα έχουν καταφέρει καλά ως γονείς. Είναι μια αβάσιμη ανακούφιση ότι το παιδί τους εξασφαλίζει ένα -σύμφωνα με τα δικά τους κριτήριά - καλό μέλλον. Είναι ίσως η ανταμοιβή για τις δικές τους κακοτυχίες ή αποτυχίες λέγοντας πολλές φορές ''εσύ θα καταφέρεις αυτό που δεν κατάφερα εγώ'', κάτι σαν ''τρόπαιο'' δηλαδή, σε ανταγωνιστικά παιχνίδια με άλλους.

           

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)