Κορονοϊός: Πότε (και πώς) θα τελειώσει οριστικά η πανδημία -Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα;

          Αν η ‘κανονικότητα’ ισοδυναμεί με ένα κατάμεστο Camp Nou (90.000 θεατές), που παρακολουθεί την Μπαρτσελόνα κόντρα στη Ρεάλ ή με μια συναυλία του Bruce Springsteen σε ένα κατάμεστο στάδιο San Siro, τότε αυτό το ταξίδι έχει ακόμα δρόμο. Μια ευρέως διαδεδομένη άποψη, είναι πως με την ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό, αμέσως η πανδημία θα δεχτεί ένα καίριο πλήγμα και θα εξουδετερωθεί. Η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη: το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά πολύτιμο, εάν συνοδευθεί με συνέχιση της τήρησης των μέτρων υγιεινής (μάσκα + τακτικό πλύσιμο χεριών) και τήρηση αποστάσεων.

Ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή στην κανονικότητα, ορίζεται από τρία σημεία:

α) Πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης; Εξαρτάται από τα μέτρα που θα τηρηθούν σε κάθε χώρα. Απαιτείται ο εμβολιασμός τουλάχιστον των 2/3 του πληθυσμού, με ένα εμβόλιο που παρέχει τουλάχιστον 75% ανοσία. Αν το εμβόλιο παρέχει λιγότερο από 75% ανοσία, τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστεί ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

β) Πότε θα είναι διαθέσιμο ένα ασφαλές εμβόλιο; Η προοπτική του μαζικού εμβολιασμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ένας εφιάλτης και όχι μόνο. Εκτιμάται πως μπορεί να εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού των χωρών, μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021, πιθανότατα και λίγο αργότερα. Προβλέπεται επίσης, πως η ‘κανονικότητα’, δηλαδή μια καθημερινότητα γεμάτη από κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα χρήση μάσκας, θα επιστρέψει πιθανότατα το φθινόπωρο του 2021, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

γ) Πόσοι άνθρωποι θα δεχθούν να εμβολιαστούν; Το κίνημα των αρνητών της μάσκας πολεμά καθημερινά και την προοπτική του εμβολιασμού, πάντα μέσω fake news και πληροφοριών που βασίζονται κυρίως στην φαντασία και όχι στην πραγματικότητα. Ζούμε βέβαια, σε μια καθημερινότητα όπου οι αρνητές του κορονοϊού αλλάζουν γνώμη, αφού κολλήσουν τον ιό. Είναι άραγε αυτός ο μοναδικός δρόμος για την καθολική αποδοχή του εμβολιασμού;

            Πολλοί είναι αυτοί που έτρεφαν μια ''ελάχιστη αισιοδοξία'' πως το καλοκαίρι του 2021 θα κατάφερναν να βγουν από την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Για την ίδια εποχή, μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί η διεξαγωγή του αναβληθέντος Euro 2020, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν έγιναν το καλοκαίρι του 2020, στο Τόκιο. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται εφικτή η διεξαγωγή κοινωνικών συναθροίσεων όπως αγώνες και συναυλίες χωρίς υγειονομικά μέτρα. Με τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την μάσκα και τον ''πόλεμο'' στα social media σαν μια νέα καθημερινότητα, που θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλους 8-10 μήνες. Αυτό στο οποίο ορκίζεται κάθε επιδημιολόγος και θα μας βγάλει σίγουρα, ίσως και άμεσα από την πανδημία, είναι τα μέτρα υγιεινής. Δηλαδή αν συνεχίσουμε να πλένουμε τα χέρια μας, να μην συνωστιζόμαστε και να φοράμε μάσκα παντού, τότε και ραντεβού χωρίς μάσκα θα μπορεί να βγαίνει ο κόσμος και το μακρύ ταξίδι της επιστροφής στην προ-Covid εποχή, θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)