ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ

          Μέχρι σήμερα οι πιστοί μουσουλμάνοι γνωρίζαμε λίγο-πολύ τις συνηθισμένες προσευχές που γίνονται πέντε φορές την ημέρα, μία ακόμη τις Παρασκευές, προσευχές κατά τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και ορισμένες σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις κηδείες. Τελευταία, όμως, βλέπουμε να εφευρίσκονται νέου τύπου ''προσευχές'', οι οποίες εκτός της γραφικότητάς τους, γεννούν και πολλά ερωτήματα. Περισσότερο μοιάζουν με αυτοσχέδιες δεήσεις με σκοπό οι θρησκευτικοί ηγέτες να καμουφλάρουν με θρησκευτικό μανδύα διάφορα πολιτικά μηνύματα για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.

            Είδαμε, λοιπόν, πρόσφατα σε γειτονική χώρα να τελούνται προσευχές με το σπαθί στο χέρι και προσευχές για την ανατροπή της ισοτιμίας του δολαρίου προς το εθνικό νόμισμα. Εξ' όσων γνωρίζει και ο πιο χαλαρά θρησκευόμενος, προσευχές με οπλισμό στο χέρι δεν προβλέπονται στο Κοράνι και μάλλον παραπέμπουν στο σκοτάδι του Μεσαίωνα, ενώ χρηματιστηριακές προσευχές ταιριάζουν περισσότερο σε χιουμοριστικά σκετσάκια, παρά αποτελούν έμφαση θρησκευτικότητας.

            Δυστυχώς γι' αυτούς που τις τελούν, πέρα της προσωπικής γελιοποίησης, προσβάλλουν τη θρησκεία και τους μουσουλμάνους ολόκληρης της γης, δίνοντας αφορμές για αρνητικά σχόλια. Ακόμα χειρότερα, όμως, η εργαλειοποίηση των προσευχών, η μετατροπή των χώρων λατρείας σε πολιτικές αρένες και η προσπάθεια των θρησκευτικών λειτουργών νε μεταμορφωθούν σε πολιτικά όργανα συνιστά αλλοίωση της πίστης και είναι προσβλητική προς τους πιστούς.

            Πάλι καλά που δε βλέπουμε τέτοια ευτράπελα στη περιοχή μας, αν και τα παράπονα του κόσμου που βλέπουν τους θρησκευτικούς μας ''ηγέτες'' να πολιτικολογούν και να προπαγανδίζουν στα τεμένη μας, τόσο απέναντι των πιστών, όσο και μπροστά στα παιδιά μας, όλο και πληθαίνουν.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)