ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ (Πρώτο Μέρος)

            Δυστυχώς μετά την πρόσφατη ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα μας, δε στάθηκε δυνατό να αποφύγουμε τη δεύτερη καραντίνα. Έτσι, από χθες Σάββατο και μέχρι το τέλος του μήνα (30.11) είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα με αίσθημα ευθύνης προς τους συνανθρώπους μας. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος αυτή, αν δε μειωθεί δραστικά η διασπορά. Αυτό, όμως, είναι κάτι που εξαρτάται κυρίως από εμάς.

            Οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής οφείλουμε, ωστόσο, να προσέξουμε λίγο παραπάνω. Ανατρέχοντας στην πρώτη καραντίνα, όταν διάφοροι με το πρόσχημα της θρησκείας προσπάθησαν να παρακάμψουν τη δημόσια υγεία για δικούς τους ιδιοτελείς και κακόβουλους λόγους προτρέποντας τους πολίτες σε μη τήρηση των μέτρων, οφείλουμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις ''σειρήνες'' της περιοχής μας που ψάχνουν αφορμές για να μας διχάσουν. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και να απομονώσουμε όσους εσκεμμένα ή μη θελήσουν να μας θέσουν σε κίνδυνο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και δεν θα μπούμε ξανά πανελληνίως στο ''μάτι του κορωνοϊού''.

            Σε πρακτικό επίπεδο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες της κυβέρνησης, οφείλουμε να προσέξουμε τα ακόλουθα: οι μετακινήσεις, όπως και στην πρώτη καραντίνα, θα γίνονται με δύο τρόπους: με την αποστολή δωρεάν γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13033 (η ευκολότερη λύση) ή συμπληρώνοντας χειρόγραφα τις βεβαιώσεις μετακίνησης πολιτών κι εργαζόμενων. Στις βεβαιώσεις θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία τους και οι ώρες μετακίνησης. Για όσους προορισμούς, τόσες και οι βεβαιώσεις με τις ανάλογες ώρες μετακίνησης. Μετακινήσεις μπορούν να γίνουν αποκλειστικά για τους παρακάτω 6 λόγους:    

  1. Για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, νοσοκομείο, κέντρο υγείας, γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1 + Ονοματεπώνυμο + Διεύθυνση κατοικίας.
  2. Για μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2 + Ονοματεπώνυμο + Διεύθυνση κατοικίας.
  3. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για αυτή τη μετάβαση χρησιμοποιείται στο SMS ο κωδικός 3 + Ονοματεπώνυμο + Διεύθυνση κατοικίας.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)