ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΝΗΣ

          Το σπήλαιο στην ορεινή Πάχνη της Ξάνθης, αν και αρκετά γνωστό στους κύκλους των σπηλαιολόγων, δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, ίσως επειδή παραμένει μη τουριστικά επισκέψιμο. Έχει εξερευνηθεί από ομάδες ειδικών που κατά καιρούς το επισκέπτονται και βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την Πάχνη πάνω στο δρόμο που οδηγεί σε ακόμη δύο κοντινά όμορφα χωριά, την Κοτύλη και το Αιμόνιο.

            Η είσοδός του είναι οριζόντια και η πορεία σε αυτό διαρκώς κατηφορίζει, κάτι που είναι επικίνδυνο και χρειάζεται προσοχή. Το σπήλαιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στο εσωτερικό του, όπου υπάρχει ένα καταστόλιστο δάπεδο, καθώς και πλούσιος διάκοσμος με σταλαγμίτες και σταλαχτίτες. Ο τελευταίος θάλαμος του σπηλαίου είναι εντυπωσιακών διαστάσεων και υπάρχουν αρκετά σημεία προς εξερεύνηση. Φήμες του παρελθόντος υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σπήλαιο επικοινωνεί με ακόμη ένα παρόμοιο, στην άλλη πλευρά του βουνού και η είσοδός του βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος και όχι στην πλαγιά, όπως το παραπάνω. Αξίζει να εξερευνηθεί πάντως και να γίνει προσβάσιμο για επισκέπτες και μελετητές, επειδή αποτελεί ένα από τα κυριότερα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, όχι μόνο της ορεινής περιοχής, αλλά και της Θράκης.

            Η αξιοποίηση του θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της περιοχής, προσελκύοντας κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδος και προσφέροντας περισσότερες γνώσεις για την άγραφη ιστορία των κατοίκων της. Τα ανεξερεύνητα ιστορικά μνημεία της ορεινής περιοχής μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για τον πολιτισμό, τη λαογραφία και γενικότερα την καθημερινή ζωή των αρχαίων γηγενών φυλών της Θράκης, όπως οι κάτοικοι της περιοχής μας. Δυστυχώς όμως, εδώ και πολλά χρόνια, παραμένουν ακόμα ανεκμετάλλευτα.      

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)