ΚΑΜΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

          Τελικά δεν πρόκειται να τελειώσουν οι αερολογίες των υπαλλήλων του παρακράτους της Θράκης. Η άρνηση τους να κατανοήσουν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου είναι μνημιώδης, οι λόγοι που δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτά σχεδόν αυτονόητοι. Το θέμα όμως είναι ότι έχουν κουράσει το κοινό και δεν τους δίνει πια σημασία. Τα λέει ο ένας για να τα ακούει ο άλλος και να χαίρονται όλοι μαζί.

            Σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσαν κάποιοι ''εμπειρογνώμονες'' με θέμα τα διάσημα πλέον ανθρώπινα δικαιώματα, αντί να προσπαθήσουν να συνεισφέρουν στη βελτίωση κάπως της εικόνας της Θράκης, συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι περιφέρονται μόνο ως διακοσμητικά στοιχεία. Ακούγοντας τις τοποθετήσεις τους καταλήγουμε στο ίδιο πάλι συμπέρασμα: ένα είναι το μοναδικό ''πρόβλημα'' της Θράκης: πως θα χαρακτηρίζεται η μειονότητα της Θράκης. Αυτή είναι δηλαδή η λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Αν ονομάζεται ''τουρκική'' που όπως οι ίδιοι παραδέχονται δεν προβλέπεται από καμία συνθήκη, τότε οι μουσουλμάνοι θα είχαν εργασία, εκπαίδευση, αξιοπρεπές εισόδημα και δεν θα χρειαζόταν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να εργαστούν.

            Ξανά και ξανά η ίδια καραμέλα της ''καταπίεσης'' και της ''καταπάτησης των δικαιωμάτων'' τους χωρίς ποτέ να αναφέρουν έστω ένα από τα καταπατημένα δικαιώματά τους. Σε κάποιο σημείο της ημερίδας αναφέρθηκε ότι οι αποκαλούμενοι ''τούρκοι'' υπήρχαν στη Θράκη και πριν από τη γέννηση του Χριστού. Κάτι που προκάλεσε εκτεταμένα γέλια ακόμα και σε στενούς τους συνεργάτες. Ιστορικοί δεν είμαστε αλλά μέχρι και οι Σουλτάνοι ομολογούσαν ότι μόλις το 10 αι. μ. Χ. άρχισαν οι πρόγονοί τους να εμφανίζονται στην Μ. Ασία. Εκτός κι αν η ''διάσημη ομιλήτρια'' εννοούσε τους κατοίκους της ορεινής περιοχής που πράγματι είναι μια γηγενής αρχαία θρακική φυλή, αλλά ουδέποτε είχε σχέση με τους ''αρχαίους τούρκους''.

            Στη συνέχεια ακούστηκαν οι απόψεις πρώην δημάρχου της περιοχής μας, οι οποίες έδειξαν πόσο πολύ νοιάζεται για τους κατοίκους της. Υποστήριξε ότι ο τοπικός τύπος δεν λέει ποτέ μια καλή κουβέντα για τη μειονότητα. Δεν είναι καλή κουβέντα οι επιτυχόντες της περιοχής μας στα Πανεπιστήμια που δημοσιεύονται παντού; Δεν είναι καλή κουβέντα η επαγγελματική επιτυχία μελών της μειονότητας, οι οποίοι διαπρέπουν ακόμη και στο εξωτερικό; Δεν είναι καλή κουβέντα οι δωρεές και η στήριξη που προσφέρουν αρκετά μέλη της μειονότητας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και δημοσιεύονται συνεχώς; Δηλαδή μόνο αν οι καλές κουβέντες αφορούν σε επιτυχίες της γειτονικής χώρας και των οργάνων της στη Θράκη μετράνε; Είναι δυνατόν να ασχοληθούν σοβαρά ΜΜΕ που σέβονται τον εαυτό τους με παράνομους και σκιώδεις μηχανισμούς; Δεν είναι τυχαίο ίσως που αρκετοί κάτοικοι της ορεινής περιοχής χαρακτηρίζουν τη θητεία του στον τοπικό δήμο ως ''νεκρή περίοδο''.            

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)