ΑΛΛΟ ΛΩΖΑΝΗ, ΑΛΛΟ ΚΟΖΑΝΗ

            Συζητώντας με μέλη του συλλόγου μας και με κατοίκους της περιοχής ανακαλύπτουμε κάθε τόσο "διαμάντια" στο μειονοτικό "τύπο" της Θράκης και δε μπορούμε να αντισταθούμε στο σχολιασμό. 

            Πρόσφατο άρθρο μιλούσε για δυσανεξία και αλλεργία της πλειονότητας στη λέξη "τουρκικός", αναφερόμενο σε αντιδράσεις για αναρτήσεις του Δημάρχου Ιάσμου στην τουρκική γλώσσα. Αν και δεν είναι της παρούσης ο σχολιασμός του πώς πρέπει να πολιτεύεται ένας θεσμικός παράγοντας και δη μειονοτικός αιρετός (έχουμε και στα μέρη μας ανάλογα παραδείγματα), αναρωτιόμαστε αν η τοποθέτηση του αρθρογράφου είναι σωστή. Και η απάντηση είναι όχι! Όπως έχουμε πει πολλές φορές και θα επαναλαμβάνουμε μέχρι να εμπεδωθούν τα αυτονόητα, καθένας είναι ελεύθερος να υιοθετεί όποια εθνοτική καταγωγή επιθυμεί αρκεί να μην προσπαθεί με το ζόρι να επιβάλλει το πώς νιώθει στον άλλον. Αν κάποιος νιώθει τουρκικής καταγωγής, με γεια του με χαρά του, αλλά δε χρειάζεται να μας ζαλίζει κάθε μέρα με αυτό, γιατί δεν νιώθουμε όλοι οι μουσουλμάνοι στη Θράκη τουρκογενείς. Με το στανιό να μας βαφτίσουν όλους τους μουσουλμάνους στη Θράκη Τούρκους δε γίνεται! Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ονομασία της μειονότητας: είναι μουσουλμανική (είτε μας αρέσει, είτε όχι έτσι αναφέρεται στις συνθήκες) και όχι τουρκική, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι δια της επαναλήψεως να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση. 

            Φαιδρότερο είναι, όμως, ότι ο αρθρογράφος συγκρίνει τη μειονότητα εδώ με την ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου, δηλαδή συγκρίνει τη Λωζάνη με την ...Κοζάνη, κάνοντας δήθεν πώς δεν ξέρει τις διαφορές. Λέει μια σοφή παροιμία του λαού μας "θέλει η σουλτάνα να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει": γνωρίζουμε καλά ότι κάποιοι αθεράπευτα συμπλεγματικοί θα λιγουρεύονταν πινακίδες και ονομασίες στα τουρκικά ακόμα και για το Δημόκριτο στα Άβδηρα (έχουμε πρόσφατα αναφερθεί σε ισχυρισμούς γνωστών τηλεβόων ότι Τούρκοι υπάρχουν στη Θράκη και ...προ Χριστού), αλλά ας μη φάνε, έχουμε γλαρόσουπα!

            Τελοσπάντων, αν όλοι αυτοί οι ''δημοσιογράφοι'' και οι λοιποί αυλοκόλακες της Πύλης θέλουν να δικαιώσουν το τίτλο που φέρουν καλό θα ήταν να αποστρέψουν το κεφάλι τους από την ανατολή και να ασχοληθούν με τα αληθινά προβλήματα του τόπου μας.   

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)