ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

          Ένα ακόμη πολιτιστικό στολίδι της Θράκης αποτελεί το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Λειτουργεί από το 2002 και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Στα 18 χρόνια λειτουργίας του έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μελέτη και προβολή του πολιτισμού και της λαογραφίας της Θράκης. Η συλλογή περιλαμβάνει μοναδικά εκθέματα και από την ορεινή περιοχή της Ροδόπης που εξιστορούν την καθημερινότητα, τις συνήθειες των κατοίκων, τον μόχθο και την εργασία τους στην ύπαιθρο.

            Μουσικά όργανα, εργαλεία ζαχαροπλαστικής, υφάσματα και εργαλεία για την καλλιέργεια της γης ζωντανεύουν το λαϊκό πολιτισμό των Θρακιωτών του πρόσφατου παρελθόντος και δίνουν το έναυσμα για τη νοσταλγική επιστροφή στις ρίζες μας.

            Η πρόεδρος και ιδρυτής του μουσείου, κα. Αγγελική Γιαννακίδου, αποτελεί γνώριμο πρόσωπο στην περιοχή μας. Μας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές, έχει μελετήσει τα χωριά μας, έχει συνάψει φιλίες και συνεργασίες με τους κατοίκους, ενώ είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων του πολιτισμού μας, αλλά και των προβλημάτων μας. Το μουσείο αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής μας. Πέρα από μια κλασική ξενάγηση προσφέρει δράσεις, σεμινάρια και εργαστήρια που αναπτύσσουν μια βιωματική σχέση με τον πολιτισμό μας.

            Το πιο πρόσφατο επίτευγμα του Μουσείου αποτελεί η "ΡΙΖΑ", ένα δίκτυο χειροτεχνών από την ορεινή Ξάνθη μέχρι τους μεθοριακούς οικισμούς στον Έβρο, οι οποίοι προσφέρουν εργόχειρα και συλλεκτικά λαϊκά τεχνουργήματα στο online πωλητήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

https://emthrace.org/

https://riza.emthrace.org/  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)